Zelf brood maken met Italiaanse kruiden
Vers afgebakken brood is misschien wel het lekkerste wat er is! Dit is een recept voor een basis brood waarbij wij het vaak lekker vinden om er Italiaanse kruiden doorheen te doen maar ga vooral zelf experimenteren! Dit is een vrij stevig brood, je kan er zelfs kleine balletjes van maken en bij een diner serveren. Uiteraard kan je ook een groot brood maken en hier plakken van snijden. Wij kiezen ervoor om het brood met de hand te maken al wordt het met een machine wel een stuk minder intensief!
Soort: On the side, Paaspiratie
Level: Koken, braden, pocheren? Ik kan best iets creëren
Bereidingstijd: 105 minuten + afbakken (15 bereiden, 90 minuten wachttijd)
Extra’s: Bekken
Ingrediënten (voor 1 brood)
- 400 gram bloem
- 240 ml melk
- 26 gram verse gist (of 1 zakje instant gist)
- 8 gram zout
- 8 gram witte basterdsuiker
- 20 gram boter
- 2 el Italiaanse kruiden
- 2 el oregano
Extra
- Ontbijt spek
- Ei
- 1 tomaat
- 1 sjalot
- Bieslook
- Limoensap van een halve limoen
Mise-en-place
Indien je verse gist gebruikt los je dit eerst op in de melk. Als je een zakje instant gist gebruikt mag dit meteen in de bekken.
Als je er ook voor kiest om alles met de hand te maken dan doe je de bloem, gist, zout, suiker en boter in een bekken en meng je dit goed door elkaar. Tijdens het kneden voeg je langzaam de melk toe. Als alles is opgelost kan je de kruiden toevoegen en blijf je kneden tot je een elastisch deeg hebt wat niet meer ‘kleeft’.
Gebruik je een machine? Voeg dan alles toe in de machine met een deeghaak en laat dit door draaien totdat het deeg elastisch is.
Let’s continue
Maak een bal van het deeg, doe terug in de bekken en dek af met een vochtige theedoek. Nu laat je het deeg 45 minuten rijzen op je aanrecht. Na 45 minuten kneed je het deeg weer een paar minuten en kan je het als een groot brood laten of kun je er 2 kleinere broden van maken door het deeg in stukken te verdelen. Laat hierna nog 15 minuten rijzen op je aanrecht. Nu kan je op je brood inkepingen maken om een decoratie aan te brengen (Mocht je wat maanzaad op de bovenzijde van je brood willen toevoegen kan dit nu ook). Verwarm de oven vast voor op 180 graden.
Laat nog een keer 30-45 minuten rijzen en dan kan je het afbakken.
Tijdens het afbakken kan je de tomatensalsa maken door de tomaten in blokjes te snijden, het sjalotje fijn te snipperen en de bieslook fijn te snijden. In een bakje meng je de tomaat, uit en bieslook met het limoensap en peper en zout naar smaak.
Blijf goed kijken naar het brood, als je een groot brood wilt bakken duurt het uiteraard wat langer dan de kleine broodjes.
Als het brood is afgebakken snij je hier plakken van, met een uitsteek ring kan je een ring uitsteken. verhit boter in een pan en leg het broodje daarin. Vervolgens bak je een eitje in het uitgestoken ringetje.
in dezelfde pan voeg je ontbijtspek toe, als alles klaar is schep je het broodje op een bord en voeg de bacon en tomatensalsa toe. Eet smakelijk!