Atjar/ingelegde groente
Atjar ofwel ingelegde groente is een super lekker bijgerechtje bij Aziatisch eten. Het is ook nog is echt heel gemakkelijk om zelf te maken, geloof ons het is zo gepiept! Wij hebben onderstaande groenten gebruikt, maar feel free om lekker te variëren. Oh ja tippie, hang niet met je hoofd boven de pan tijdens het koken die azijnlucht is best heftig….
Soort: Skinny body/ Bijgerecht
Level: Ik kan een ei bakken
Bereidingstijd: 15 minuten (tenzij je een langzame snijder bent, dan duurt het ietsje langer)
Extra’s: 2 (grote) weckpotten
Ingrediënten (genoeg voor 2 grote weckpotten):
- 100 gram wortel
- 200 gram bloemkoolroosjes
- 1 (kleine) courgette
- 1 (kleine) komkommer
- 200 gram paprika (kleur naar keuze)
- 100 gram witte ui
- 450 ml azijn
- 1 theelepel kurkuma
- 80 gram kristalsuiker
- 450 ml water
Mise-en-place:
Was alle groenten. Indien de bloemkool nog heel is begin om deze in kleine roosjes te snijden. Snijd vervolgens de courgette, komkommer, wortel en paprika in (dunne) reepjes, je kunt hierbij een lengte van 3 a 4 cm en breedte van een 1 cm aanhouden. Snijd de ui in ringen.
Maak ook vast de weckpotten schoon indien je dit nog niet gedaan hebt.
Lets continue:
Meng in een (ruime) kookpan het water met de azijn, kurkuma en suiker. Breng het aan de kook. Voeg dan alle groentes toe en breng het geheel op nieuw aan de kook. Zet dan het vuur uit en laat het helemaal afkoelen. Vul de weckpotten en plaats de potten in de koelkast. Je kunt het ongeveer een maand bewaren, maar waarschijnlijk haalt het die periode niet!