Ultieme kwarktaart 

kwarktaart

Ultieme kwarktaart 

 

De ultieme kwarktaart is misschien een vrij stevig statement, maar na de hoeveelheid testpannels die de taart hebben geproefd durven wij dit statement zeker te maken! 

 

De taart heeft een heerlijke bodem van bastogne koek met daarop een vanille kwarklaag met verse ingekookte aardbeien en een beetje limoensap. De bovenste spectaculaire paarse laag bestaat uit milde kwark met ingekookte blauwe bessen en een beetje kaneel. 

Om deze mooie kleurtjes te krijgen worden dus geen kleurstoffen aan het recept toegevoegd. 

 

Wij gebruiken voor de kwarktaart meestal gelatine, maar hebben hem ook wel gemaakt met agar agar. Gebruik dan 3 gram per laag om het geheel goed stevig te krijgen. 

 

Ga jij voor deze kwarktaart? Super leuk! Dat moedigen wij natuurlijk alleen maar aan. Wij vinden het nog leuker om jouw versie ook te kunnen bewonderen. Deel jouw creatie op Instagram en tag ons @kookaholic_

 

Soort: Fancy

Level: Michelin heeft mij nog niet gevonden

Bereidingstijd: 1,5 uur (met minimaal 5 uur wachttijd)

Extra’s: Springvorm van 24 cm, bakpapier, staafmixer (met mengkom), zeef

 

Ingrediënten 

 • 190 gram bastogne koek 
 • 75 gram boter 
 • 8 gelatine blaadjes 
 • 250 gram milde kwark 
 • 250 gram vanille kwark 
 • 250 ml slagroom
 • 5 el suiker 
 • 300 gram blauwe bessen
 • 300 gram aardbeien 
 • 1 limoen 
 • 2 tl kaneel 

 

Optioneel: 

 • Witte chocoladereep (voor het decoreren van de taart)
 • Macaron

 

 

Mise-en-place

 

Start met het maken van de bastogne bodem. Breek hiervoor de bastogne koekjes en maal deze fijn. Dit kan in een blender, keukenmachine of old school met de hand. Kies je voor de laatste optie doe de koekjes dan in een (schone) keukendoek en geef een paar goede meppen met een deegroller. 

Daarna smelt je de boter op middelhoog vuur in een steelpan. Als alle boter gesmolten is voeg je je al je bastogne kruimeltjes toe en meng je alles goed door. Plaats het mengsel op de bodem van de taart en druk met de bolle kant van een lepel goed aan. Zorg dat de bodem goed gelijkmatig verdeeld is. Plaats de bodem vervolgens in de koelkast. 

 

Let’s continue

 

Dan gaan we nu aan de slag met de fruit lagen. Vul een bakje met koud water en plaats hierin 4 van de gelatine blaadjes en laat deze weken. Pak een mengkom en voeg hierin 125 ml slagroom en 3,5 eetlepels suiker toe en klop lobbig. Zet dit even apart. 

 

Vul een pannetje met het sap van de hele limoen en de aardbeien (met kroontjes). Ik hield een paar van de aardbeien apart ter garnering. Kook de aardbeien in. Als de aardbeien zijn ingekookt druk je het mengsel door een zeef in een bakje. Doe het mengsel daarna opnieuw in de pan en zet de pan op laag vuur. Pak de uitgeknepen gelatineblaadjes en los deze in het mengsel op. Laat het mengsel een beetje afkoelen en spatel het vervolgens door de 250 gram vanille kwark. Spatel daarna het aardbei kwark mengsel door de slagroom. 

 

Haal de bastogne bodem uit de koelkast en giet de eerste laag op de bodem. Zet de vorm terug in de koelkast en laat dit een uurtje opstijven. Na ongeveer 45 minuten wachten kun je vast aan de slag met de tweede laag. 

 

klop ook weer 125 ml slagroom met 2,5 eetlepels suiker en week ook vast 4 gelatineblaadjes in koud water. Pak daarna weer een steelpannetje en vul deze met 3 el water en de blauwe bessen (ik hield er een paar apart ter garnering). Laat dit op middelhoog vuur 5 tot 10 minuutjes inkoken. 

 

Als het mengsel is ingekookt pureer het dan met de staafmixer tot een gladde massa. Voeg tot slot de kaneel en de (uitgeknepen) gelatineblaadjes toe. Roer dit op laag vuur nog even goed door tot de gelatine goed is opgelost. 

 

Meng de ingekookte blauwe bessen met de 250 gram volle kwark en spatel door. Voeg de slagroom toe aan het kwark mengsel en spatel dit door elkaar. Haal de taartbodem uit de koelkast en giet de tweede laag op je taart. Als je het mengsel toevoegt beweeg de kom dan over de vorm heen zodat het mengsel gelijkmatig over de eerste laag valt. Als je alles op één punt laat vallen heb je kans dat je een kuiltje krijgt. Verdeel het mengsel verder met de bolle kant van een lepel over de vorm en plaats de vorm daarna in de koelkast. 

 

Plating

Wil je de kwarktaart net zo opmaken als op deze foto? Smelt de witte chocolade (uiteraard niet een hele reep, gebruik een paar blokjes) dan au bain marie en ga met een vork door de gesmolten witte chocolade en ga met de vork over de taart heen. Hierdoor krijg je die fancy strepen. Verdeel het overgebleven fruit over de taart en eventueel de macarons. 

 

Dan is het moment daar en kun je je masterpiece gaan aansnijden. Enjoy! 

 

Ook lekker!

Wie zijn wij?

Wij blijven graag verbazen!

Wij vinden het super leuk om te koken en lekker te eten. Waarbij lekker van healthy/weinig calorieën tot extreem ongezond kan gaan en alles daar tussen in!

Maybritt & Bas

Onze Favorieten
Sfeer impressies

Tips & Tricks voor een mooie tafel

Fancy recepten