Skinny bloemkoolnasi met kippendijen
Groenten met nog meer groenten. Dit gerecht is echt ideaal als je behoefte hebt aan een groente, eiwitrijke maaltijd met, niet geheel onbelangrijk, super veel smaak. Investeer dan ook echt in de kruiden en geloof mij, dit recept komt iedere week weer terug op het menu. Misschien denk je als je de ingrediënten leest, dit is VEEL! Maar de bloemkoolrijst en nasigroentes slinken nog ontzettend in de pan en je maaltijd bestaat bijna alleen maar uit groentes dus deze hoeveelheid is wel nodig om een beetje vol te zitten (wij zijn ook echt niet grote eters). Dus het was geen typefout, de hoeveelheden kloppen.
Tippie: Maak je dit recept voor 5 personen of meer, kies er dan voor om het in twee pannen te maken. Door het vocht wat de groentes af geven wordt het geheel anders te waterig.
Soort: skinny body
Level: Ik kan een ei bakken
Bereidingstijd: 15 minuten
Ingrediënten (voor 2 personen):
- 400 gram bloemkoolrijst
- 450 gram nasi/bamigroente
- 200 gram kippendijen
- 1 rode peper
- 1 sjalot
- 2 tenen knoflook
- 1 tl citroengras
- 1 theelepel kurkuma
- 2 theelepels gemalen gember
- 2 theelepels komijnpoeder
- 2 tl laos
- 2 tl koriander (voor de ‘zeep’ gen mensen onder ons, laat deze lekker weg)
- 4 eetlepels sojasaus
- 3 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel olijfolie
Optioneel:
- 2 eieren
- Atjar (maak deze vooral eens zelf)
- kroepoek
Mise-en-place:
Snijd de kippendijen in kleine stukjes (grofweg 3 bij 3 cm). Pel en snipper de sjalot. Pel en pers de knoflook en snijd de rode peper fijn. Hou je van wat minder pittig? Verwijder dan de zaadlijsten van de peper. Meng alle kruiden bij elkaar in een klein bakje.
Lets continue:
Verwarm de olijfolie in een grote wok. Fruit hierin de sjalot en chilipeper 1 a 2 minuutjes en voeg dan de knoflook toe. Voeg na 1 minuut het kruiden mengsel toe en meng goed door. Voeg nu de kippendijen toe. Meng goed door en voeg na een minuut of 5 de nasi/bami groente toe. Als de groente wat is geslonken (duurt waarschijnlijk een minuut of 2) voeg dan de bloemkoolrijst toe. Meng het geheel goed door en voeg de sojasaus en ketjap toe. Proef of het naar wens is en voeg indien nodig extra sojasaus of ketjap toe (let op dat het niet te waterig wordt). En klaar is je nasi. Lekker met een gebakken eitje, (zelfgemaakte) atjar en een beetje kroepoek. Dat laatste maakt het wel wat minder skinny body.