Quinoa big mac op een portobello broodje
Soms heb je van die ideeën die boven verwachting uitvallen. Dit was er zo eentje. De quinoa big mac doet het qua voedingswaarden gelukkig een stuk beter dan het ‘stiefzusje’ van een bepaalde fastfoodketen. Het is even stoeien om van je quinoa mengseltje een burger te bouwen, maar als je genoeg bloem gebruikt moet dit helemaal goed komen. Ondanks dat wij dit ‘big mac’ noemen, is dit een hele lichte maaltijd.
Wil je wat meer vulling, maak er dan een lichte salade bij of maak gewoon wat meer. Wij hebben bij de burger zelfgemaakte pesto gebruikt. Dit is echt zo klaar. Maar heb je daar geen zin in? Gebruik dan gewoon een lik pesto uit een kant en klaar potje.
Soort: Skinny body
Level: Ik kan (net iets meer dan) een ei bakken
Bereidingstijd: 25 minuten
Extra’s: Ovenschaal
Nog geen ovenschaal? Wellicht is deze iets voor jou!
Ingrediënten voor 2 personen:
- 100 gram drie kleuren quinoa (mag natuurlijk ook met 1 kleurtje)
- 1 (groente) bouillonblokje
- 1 kleine ui
- 1 salade ui
- 1 ei
- 3 eetlepels bloem
- 1 teen knoflook
- 2 portobello ’s
- 1 tl paprikapoeder
- 1 eetlepel pesto
- peper
- zout
- olijfolie
Optioneel:
- Een mooi groen blaadje (bijvoorbeeld spinazie voor op je (portobello) burgertje)
Als je de pesto zelf wilt maken
Mise-en-place:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak de portobello ‘s schoon met een droge doek. Snijd het steeltje uit de binnenkant. Besprenkel de portobello ’s met wat olijfolie en plaats ze in een ovenschaal. Zet de portobello ’s in de oven voor een kleine 20 minuutjes.
Snijd de ui fijn. Zet een (kook)pan op middelhoog vuur en verwarm hierin een eetlepel olijfolie. Fruit de ui in 5 minuutjes langzaam gaar. Voeg vervolgens 500 ml water en het bouillonblokje toe. Breng het water aan de kook. Zodra het water kookt voeg je de quinoa toe en kook je die in 10 minuutjes gaar. Giet de quinoa af.
Let’s continue:
Pel en pers de knoflook. Snijd de salade ui in ringetjes. Voeg beide toe in een mengkom samen met de quinoa. Voeg ook het eitje, de bloem, paprikapoeder, peper en zout toe en meng goed door. Pak een koekenpan en verwarm hierin een klein beetje olie. Pak ¼ van het mengsel met je handen en plet dit samen tot een burger. Als het nog niet genoeg mengt voeg dan iets extra bloem toe. Ik plette de burger direct in de (nog niet knal hete) pan, dan blijft je burger ook mooi heel. Herhaal dit voor de overige 3 burgers.
Bak de burgers ongeveer 3 minuutjes en keer tussentijds. Haal de portobello ’s uit de oven. Pak een bord en plaats hierop een portobello. Optioneel kun je nu een blaadje groen, zoals spinazie toevoegen. Daarna leg je er twee burgers op en kun je het afmaken met een lik pesto en eventueel wat geroosterde pijnboompitjes. Enjoy!