Pizza margherita
Pizza margherita vinden wij de meest ondergewaardeerde pizza die er is. Met echt minimale ingrediënten kan je toch echt iets goddelijks maken. Het enige waar je een beetje in moet investeren is de tijd. Maar ach met een lekker wijntje erbij is het wachten tot je pizza deeg gerezen is no problemo.
Mocht je denken nou die tijd die heb ik niet dan kun je natuurlijk ook een kant en klare pizzabodem kopen. Dan is je pizza wel wat minder fantastico als die kan zijn. Maar soms is er niets mis met een compropizza
Voor het deegje gebruiken wij het recept van rutgerbak (https://rutgerbakt.nl/alle-recepten/zelf-pizzadeeg-maken-recept/)t. Wij hebben bijzonder veel varianten uitgeprobeerd maar vinden die toch wel echt het beste werken. Omdat wij ook weer niet alle tijd van de wereld hebben kiezen wij ervoor om het deeg 1 uur te laten rijzen.
Ga jij voor deze bellissima pizza margherita? buona idea! Dat moedigen wij natuurlijk alleen maar aan. Wij vinden het nog leuker om jouw versie ook te kunnen bewonderen. Deel jouw creatie op Instagram en tag ons @kookaholic_
Soort: Comfort (: Don’t count the calories)
Level: Koken, braden, pocheren? Ik kan best iets creëren
Bereidingstijd: 20 minuten (wachttijd 1 uur, oventijd 10 minuten)
Extra’s: (optioneel, pizza steen, pizza schep, keukenmachine met deeghaak, deegroller of lege wijnfles)
Ingrediënten (voor 2 pizza)
Voor het deeg (het deeg recept is voor 4 bodems):
- 500 gram bloem (liefst type 0.0) + een klein beetje voor je aanrecht
- 7 gram gedroogde gist
- 10 gram zout
- 275-300 ml lauwwarm water
- 2 el (goede) olijfolie
Voor de saus:
- 1 el olijfolie
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 blikje gepelde tomatenblokjes(400 gram)
- 40 ml witte wijn
- 1,5 tl tijm
- 1,5 tl rozemarijn
- 1 tl Italiaanse kruiden (je kunt ook alleen Italiaanse kruiden gebruiken en dan voeg je gewoon wat meer toe)
- peper
- zout
Topping:
- Basilicum (5 a 10 blaadjes)
- 250 gram mozzarella
- Geraspte kaas (ongeveer een handje)
Mise-en-place
Je start met het voorbereiden van je eigen ultieme pizza deeg. Dit is easy peasy. Je voegt ‘gewoon’ alle ingrediënten bij elkaar en kneed de boel 8 tot 10 minuten lekker in het rond. Daarna laat je het 15 minuutjes bijkomen van het kneed geweld. Vervolgens maak je er 4 gelijke bolletjes van en laat je die ‘even’ een uurtje afgedekt rusten.
Let’s continue
In dat uurtje kan je mooi vast beginnen met je saus. Pel hiervoor de ui en snipper deze. Pel en pers de knoflook. Verwarm in een steelpan de olie op middelhoog vuur en fruit de ui en knoflook 5 minuutjes. Voeg daarna de tomaten troepie, kruiden en wijn toe en laat het geheel ongeveer 10 minuten inkoken om het wat dikker te maken.
Als je een pizza steen hebt mag je je oven vast voorverwarmen op 240 graden (zo heet als je oven aankan).
Nu gaan we aan de slag met het deeg. Verdeel wat bloem over je aanrecht. Pak een deegbolletje en doe hier wat bloem op. Haal er eerst met je vingers wat lucht uit het deeg. Vervolgens rek je het deeg met je vingertoppen steeds een beetje verder op in een rondje. Daarna pak je een deegroller of een lege fles wijn (nu al leeg, naughty you!) en rol je het uit tot een pizza. Je kan het randje van de pizza een klein beetje omvouwen zodat je een korst krijgt.
Dan ga je je pizza versieren. Verdeel met de bolle kant van een lepel een beetje van de saus over de bodem (ongeveer een soep opscheplepel vol). Dan kun je de mozzarella over de pizza verdelen en de geraspte kaas daarna kun je de pizza in de oven schuiven. Na ongeveer 10 minuutjes is je pizza klaar (als de randjes een gezellig licht gebruind kleurtje hebben).
Plating
Haal de pizza uit de oven en verdeel de basilicum blaadjes over de pizza. Buon appetito!
Deze pizza margherita gemaakt? Super leuk als je het eindresultaat met ons deelt! Deel jouw creatie op Instagram en tag ons @kookaholic_