Purple rain kwarktaart met zelfgemaakt roodfruit ijs 

kwarktaart

Purple rain kwarktaart met zelfgemaakt roodfruit ijs 

 

Dit dessert is even een project op zich. Maar de smaak en aanblik compenseren dit zeker! De taart bestaat uit drie lagen met verschillende smaak combinaties. Alle lagen complimenteren elkaar waardoor je een spectaculaire smaakbeleving krijgt. De bodem van de taart is gemaakt van bastogne. De donkerste laag is een combinatie van blauwe bessen met kaneel. Daarboven is een laag met aardbeien en limoen en het geheel wordt afgetopt met een vanille laag. 

Het ijs heb je zo gefixt en is een fijne lichtzure tegenhanger voor de taart. Kortom, als je de tijd hebt zou je dit zeker eens moeten proberen! 

De kleine rondjes in het dessert hebben wij gemaakt door uit de volledige taart met een uitsteekvorm kleine rondjes te prikken. Je kunt natuurlijk ook gewoon een taartpunt serveren. 

 

Ga jij voor dit dessert van kwarktaart? Super leuk! Dat moedigen wij natuurlijk alleen maar aan. Wij vinden het nog leuker om jouw versie ook te kunnen bewonderen. Deel jouw creatie op Instagram en tag ons @kookaholic_

 

Soort: Fancy

Level: Michelin heeft mij nog niet gevonden

Bereidingstijd: Lang (ik zou niet op de tijd letten, maar als ik je een indicatie geef is het een uur 5. Deze tijd bestaat voornamelijk uit wachttijd tussen de taartlagen)

Extra’s: Springvorm van 24 cm, bakpapier, staafmixer (met mengkom), zeef, optioneel uitsteekvorm

 

 

Ingrediënten (voor 1 taart en voor 4 personen ijs)

 • 145 gram bastogne koek 
 • 60 gram boter 
 • 9 gelatine blaadjes 
 • 340 gram volle kwark 
 • 170 gram vanille kwark 
 • 255 ml slagroom
 • 5 el suiker 
 • 1 zakje vanille suiker 
 • 250 gram blauwe bessen
 • 250 gram aardbeien 
 • 1 limoen 
 • 2 tl kaneel 
 • 2 el citroensap 
 • 1 eiwit 
 • 2 el honing
 • 290 gram diepvries rood fruit 

 

Optioneel: 

 • Ruby chocoladereep (voor het opmaken van het bord)
 • Eetbaar viooltje 

 

 

Mise-en-place

 

Voor je van start gaat, wat leuk dat je je aan dit recept gaat wagen! Dan gaan we nu echt beginnen. Bekleed de bodem van de bakvorm met het bakpapier. Breek de bastogne koekjes fijn en vermaal tot kruimels in de mengkom van de staafmixer. De koekjes passen er niet allemaal in één keer in dus doe dit in etappes.

Smelt vervolgens de boter op middelhoog vuur in een steelpan. Als alle boter gesmolten is voeg je de koekkruimels toe en meng je alles goed door. Plaats het mengsel op de bodem van de taart en druk met de bolle kant van een lepel goed aan. Zorg dat de bodem goed gelijkmatig verdeeld is. Plaats de bodem vervolgens in de koelkast. 

 

Let’s continue

Dan gaan we nu aan de slag met de fruit lagen. Vul een bakje met koud water en plaats hierin 3 van de gelatine blaadjes en laat deze weken. Pak een mengkom en voeg hierin 85 ml slagroom en 2 eetlepels suiker toe en klop lobbig. Zet dit even apart. Pak een steelpannetje en vul deze met 3 el water en de blauwe bessen (ik hield er een paar apart ter garnering). Laat dit op middelhoog vuur 5 tot 10 minuutjes inkoken. 

 

Als het mengsel is ingekookt pureer het dan met de staafmixer tot een gladde massa. Voeg tot slot de kaneel en de (uitgeknepen) gelatineblaadjes toe. Roer dit op laag vuur nog even goed door tot de gelatine goed is opgelost. 

 

Meng de ingekookte blauwe bessen met 170 gram van de volle kwark en roer door. Voeg de slagroom toe aan het kwark mengsel en spatel dit door elkaar. Haal de taartbodem uit de koelkast en giet de eerste laag hierboven op. Laat deze laag een uurtje stevig worden. 

 

Dan gaan we nu verder met de aardbeien limoen laag. Vul weer een bakje met koud water en laat ook nu weer 3 gelatine blaadjes weken. Meng ook weer 85 ml slagroom met 3 eetlepels suiker. Vul een pannetje met het sap van de hele limoen en de aardbeien (met kroontjes). Ik hield ook van de aardbeien een paar apart ter garnering. Kook de aardbeien in.

Als de aardbeien zijn ingekookt druk je het mengsel door een zeef in een bakje. Doe het mengsel daarna opnieuw in de pan en zet de pan op laag vuur. Pak de uitgeknepen gelatineblaadjes en los deze in het mengsel op. 

 

Voeg het aardbeien limoen mengsel toe aan 170 gram volle kwark en roer door. Voeg vervolgens de slagroom toe en spatel door elkaar. Haal de taartvorm uit de koelkast en voeg de tweede laag toe aan je taart. Als je het mengsel toevoegt beweeg de kom dan over de vorm heen zodat het mengsel gelijkmatig over de eerste laag valt. Als je alles op één punt laat vallen heb je kans dat je een kuiltje krijgt. Verdeel het mengsel verder met de bolle kant van een lepel over de vorm en plaats de vorm daarna in de koelkast. 

 

Na een uurtje is het tijd voor de laatste en minst intensieve laag.Vul weer een bakje met de laatste 3 gelatineblaadjes en laat weken. Meng vervolgens de laatste 85 ml slagroom met het zakje vanillesuiker. Vul een steelpannetje met 2 eetlepels water en 2 eetlepels citroensap en verwarm. Los hierin de uitgeknepen gelatineblaadjes in op.

Meng het water citroen mengsel door 170 gram vanille kwark. Spatel de slagroom door het kwark mengsel heen en je laatste laag is klaar. Voeg deze laatste laag toe aan de taart en plaats de vorm weer terug in de koelkast. Laat de taart nu nog minimaal een uurtje stevig worden. 

 

Het ijs in dit dessert is gelukkig een stuk simpeler. Hiervoor meng je in de maatbeker van de staafmixer het ijs, eiwit en honing samen en pureer je met de staafmixer. Dit ijs kun je direct serveren maar kun je ook nog even in de vriezer plaatsen mocht je het eerder maken. 

 

Plating

Voor het opmaken van het bord hebben wij de roze ruby chocolade au bain-marie gesmolten. Vervolgens hebben wij een beetje van de chocolade op het bord geplaatst en met een paletmes uitgesmeerd. Dit kan ook met een lepel, dat wordt alleen ietsje minder strak. 

De taart is nu klaar om te serveren. Wij hadden een kleine uitsteekring en kleine stukjes taart op de borden geplaatst. Je kunt natuurlijk ook gewoon een puntje snijden. 

Nadat je de taart op het bord hebt geplaatst kun je het overige fruit decoratief op het bord plaatsen. Als je ook eetbare viooltjes hebt gekocht plaats je deze op de bovenzijde van je taartstuk.Tot slot kun je van het ijs een quenelles draaien en deze erbij plaatsen. 

 

Je bent even bezig geweest maar dan is nu de tijd gekomen om te kunnen aanvallen. Eet Smakelijk! 

Ook lekker!

Wie zijn wij?

Wij blijven graag verbazen!

Wij vinden het super leuk om te koken en lekker te eten. Waarbij lekker van healthy/weinig calorieën tot extreem ongezond kan gaan en alles daar tussen in!

Maybritt & Bas

Onze Favorieten
Sfeer impressies

Tips & Tricks voor een mooie tafel

Fancy recepten