Kaasfondue
Kaasfondue heeft op zich geen verdere introductie nodig. Het is een ultiem soort comfort food waar je af en toe heel veel zin in hebt. Zorg dat je voor het eten alvast een lekkere stretch outfit aan hebt, of een broek die (met een iets minder charmant woord) op de ‘vreethaak’ kan. Want die ruimte zal je nodig hebben. Veel mensen denken vaak dat kaasfondue heel ingewikkeld is, maar dat valt echt ontzettend mee. Koop de kaas dan ook het liefst alvast geraspt dit scheelt je een heleboel tijd. Dit kan gewoon in de supermarkt, maar natuurlijk ook bij een kaasboer.
Soort: Comfort aka don’t count the calories
Level: Koken, braden, pocheren? Ik kan best iets creëren
Bereidingstijd: 15 minuten
Extra’s: Kaasfondueset
Ingrediënten (voor een kleine kaasfondue voor 2 personen)
- 1 teen knoflook
- 150 gr emmentaler (geraspt)
- 200 gr gruyère (geraspt)
- 75 gr blue d’Auvergne (geraspt/gebrokkeld)
- 200 ml (witte) wijn (bijvoorbeeld een pinot grigio of riesling, als het maar een frisse wijn is!)
- 1 ½ eetlepel maïzena
- Optioneel: Broek met stretch (veel stretch)
Sides die wij erbij eten
- 1 stokbrood
- 1 zak doritos
- Handje (gebakken) champignons
- Handje (gewokte) broccoli
- Handje cherrytomaatjes
Mise-en-place
Bereid eerst de groentes die je voor je fondue hebt uitgekozen. Dus wok bijvoorbeeld de broccoli, bak de champignons en pel de knoflook. Vul een bekertje met een klein laagje water (ongeveer 3 eetlepels) en 1 ½ eetlepel maïzena.
Let’s continue
Zet de kaasfondue pan op het vuur (met het vuur nog uit) en wrijf de pan in met de knoflook. Gooi de teen daarna weg. Verwarm de wijn op middelhoog vuur in de pan. Zodra de wijn begint te dampen voeg je kaas toe en laat je deze langzaam smelten. Blijf ondertussen roeren anders kan het snel aanbranden. Als de kaas is gesmolten voeg je het water-maïzena mengsel toe. Roer dit door de kaasfondue.
Als het goed is word je fondue na een minuut of 3 een stuk dikker. Is je kaasfondue op dit moment nog soep in plaats van fondue, meng dan nog een beetje water met maïzena en voeg opnieuw toe. Zodra de kaasfondue de gewenste dikte heeft ben je klaar om aan te vallen. Bon appetit!