Hertenbiefstuk met rode wijn saus, pittige boerenkool en geroosterde rainbow wortel

Hertenbiefstuk

Hertenbiefstuk met rode wijn saus, pittige boerenkool en geroosterde rainbow wortel

Dit is een recept waar je echt even mee zoet bent. Maar de smaken zijn dan ook wel echt te moeite waard. Het hert met rode wijnsaus is een heerlijke combinatie en de pittige krokante boerenkool met rainbow wortel geven een verrassende twist. 

Duik jij voor dit recept de keuken in? Super leuk! Dat moedigen wij natuurlijk alleen maar aan. Wij vinden het nog leuker om jouw versie ook te kunnen bewonderen. Deel jouw creatie op Instagram en tag ons @kookaholic_

 

Soort: Fancy  

Level: Koken, braden, pocheren? Ik kan best iets creëren

Bereidingstijd: 120 minuten

Extra’s: 

 

Ingrediënten (voor 4 personen)

 • 4 stukken hertenbiefstuk
 • 2 el olie
 • 2 el boter
 • peper & zout
 • 50 gr boerenkool
 • 12 mini wortels in verschillende kleuren
 • 1 el chilimix poeder
 • 1 el truffel olie
 • 1 el olijfolie

 

Saus

 • 200 ml rode wijn
 • 50 ml port
 • 400 ml vleesfond
 • 2 sjalotjes (gesnipperd)
 • 1 takje tijm
 • Ongezouten boter

 

Mise-en-place

 

Saus

We beginnen met de saus. Begin hier al in de middag mee want deze moet lang inkoken!

 

Snipper eerst de sjalotjes. Zet een steelpannetje op het vuur met een klein beetje boter en bak de sjalotjes tot ze glazig zijn. Vervolgens voeg je de wijn en de port toe aan de pan en doe je hier ook het takje tijm bij. Dit laat je inkoken tot je ongeveer een vierde van het totale nog over hebt.

 

Zodra dit het geval is voeg je de vleesfond toe en laat je dit weer verder inkoken tot maar een vierde van dit totaal. Als dat is gebeurd kan je de saus door een bolzeef halen en terug in de pan doen. Zet de pan van het vuur en verwarm dit weer wanneer je het vlees gaat klaarmaken.

 

Dit waren je voorbereidingen voor het hoofdgerecht, 2 uur voor je het hoofdgerecht gaat serveren haal je alvast je hertenbiefstuk uit de koelkast en laat je deze op kamertemperatuur komen (erg belangrijk voor een mals stukje biefstuk!). 

 

Als je klaar bent om het hoofdgerecht te serveren ga je door naar de volgende stap:

 

Let’s continue

 

Verwarm je oven voor op 200 graden, pak een ovenschaal en doe hier de boerenkool in. Vervolgens voeg je de olijfolie toe met de chilipoeder en mix je dit goed door elkaar. Daarna kan het in de oven voor ongeveer 10 minuten tot het geslonken is knapperig is, dit moet je ook op zicht en gevoel doen.

 

Zet het steelpannetje met de saus weer op het vuur en voeg flink boter toe, begin maar met 40 gr ongezouten roomboter. Hiermee gaan we de saus ‘aanmaken’ zoals dat heet en dikte geven. Als hij niet dik genoeg is kan je altijd wat boter toevoegen tot hij romig is.

 

Eerst zout je de hertenbiefstuk, let op dat je geen peper doet want dat verbrand in je pan.

Nu gaan we de hertenbiefstuk maken. Je voegt wat olijfolie in een koekenpan toe en deze laat je warm worden. Omdat hertenbiefstuk niet zo dik is hoeft deze niet in de oven. Als de olie warm is leg je de biefstukjes erin en blijf je ze goed door de pan heen bewegen, het liefst in cirkels door je pan zodat alles evenveel warmte krijgt. Als je een mooi laagje hebt op je biefstuk draai je ze om, voeg je een beetje boter toe en blijf je ze goed bewegen door de pan. Als de biefstuk aan beide kanten mooi bruin is geworden maar deze nog wel zacht is als je erop drukt haal je de biefstuk uit de pan en laat je deze op een bord een paar minuten rusten.

 

In de tussentijd gaan we de worteltjes even grillen. Je pakt een grillpan voor de worteltjes. de wortels smeer je in met de truffelolie en je laat de grillpan warm worden. Dan ga je de worteltjes grillen en voorzien van mooie randjes. 

 

Plating

Pak een mooi wit bord, leg daar wat bloemkool op aan de zijkant en daarop 3 gegrilde worteltjes. Snij de hertenbiefstuk in plakjes (niet te dun want dan koelt hij snel af) en leg de plakjes in een waaier op het bord naast de groenten. Met een lepel breng je nu ruim saus aan over de hertenbiefstuk. Eet smakelijk!

 

Deze hertenbiefstuk met rode wijn saus, pittige boerenkool en geroosterde rainbow wortel gemaakt? Super leuk als je het eindresultaat met ons deelt! Deel jouw creatie op Instagram en tag ons @kookaholic_

Ook lekker!

Wie zijn wij?

Wij blijven graag verbazen!

Wij vinden het super leuk om te koken en lekker te eten. Waarbij lekker van healthy/weinig calorieën tot extreem ongezond kan gaan en alles daar tussen in!

Maybritt & Bas

Onze Favorieten
Sfeer impressies

Tips & Tricks voor een mooie tafel

Fancy recepten