Geroosterde paarse bloemkoolsoep 

Geroosterde paarse bloemkoolsoep

Geroosterde paarse bloemkoolsoep 

Deze soep werd een soort obsessie. Ik was namelijk enorm geïntrigeerd door de paarse bloemkool. Hij ziet er natuurlijk fantastisch uit maar het is net een soort toverbal. Als je hem gaat bereiden veranderd hij namelijk (afhankelijk van je bereiding) in een andere kleur. Dit kan variëren van paars (wat je waarschijnlijk graag wilt) tot roze, tot een hele nietszeggende kleur of zelfs blauw.

Om de paarse kleur te behouden heb je azijn nodig. Maar dat is zeker niet in ieder gerecht even lekker. Dit werd dus een grote zoektocht om iets lekkers te maken maar wel het spectaculaire van de paarse bloemkool te behouden. Het is ook zeker wel een paar keer minder goed gegaan zullen we maar zeggen. Het eindresultaat van de geroosterde paarse bloemkoolsoep werd zowel voor het oog als voor de smaak een hele goede match! 

De soep is vrij stevig en we raden dan ook aan om een kleine kom als voorgerecht te serveren. Wij kopen de paarse bloemkool bij de Sligro. Maar ook bij een luxere groenteboer of online supermarkt is deze te verkrijgen. Dit geldt trouwens ook voor de eetbare viooltjes! 

Ga jij voor deze paarse bloemkoolsoep? Super leuk! Dat moedigen wij natuurlijk alleen maar aan. Wij vinden het nog leuker om jouw versie ook te kunnen bewonderen. Deel jouw creatie op Instagram en tag ons @kookaholic_

 

Soort: Fancy

Level: Koken, braden, pocheren? Ik kan best iets creëren 

Bereidingstijd: 30 minuten

Extra’s: Staafmixer

 

Ingrediënten (voor 4 personen als voorgerecht)

 • 1 kleine paarse bloemkool
 • 2 tenen knoflook
 • 1 paarse zoete aardappel 
 • 1 rode ui 
 • 1 groente bouillonblokje
 • 10 gram boter
 • 1 tl appelcider azijn 
 • 2 tl rozemarijn
 • 2 tl tijm 
 • 2 tl oregano 
 • Peper
 • Zout
 • Olijfolie 
 • Optioneel: 
 • Eetbare viooltjes 
 • Amandelschaafsel 

 

Mise-en-place

 

Verwarm de oven voor op 180 graden. Pel en snipper de ui en pel en pers de knoflook. Schil de aardappel en snijd in blokjes. Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Mocht je de soep zoals ons willen opmaken hou je wat van de bloemkool ‘kruimels’ apart. Meng in een bakje 2 eetlepels olijfolie met 1 tl oregano, rozemarijn en tijm en ruim peper en zout. 

 

Let’s continue

 

Vul een ovenschaal met de bloemkool en overgiet met het olie en kruidenmengsel. Meng alles met je handen even goed door en plaats in de oven voor 20 minuten. Hussel tussentijds een keer door.

 

Zet een soeppan op laag vuur en voeg hierin een eetlepel olie en de boter toe. Fruit hierin langzaam (5 tot 10 minuten) de rode ui. Voeg de laatste 2 minuten de knoflook toe. Zet het vuur vervolgens hoog en voeg de aardappelblokjes toe. Roer 1 a 2 minuutjes goed door. Voeg vervolgens 800 ml water en het verbrokkelde bouillonblokje toe. Breng het geheel aan de kook en laat 10 minuutjes koken tot de aardappel zacht is. 

 

Als de aardappel zacht is zet je het vuur uit en voeg je de geroosterde bloemkool toe. Pureer het geheel tot een gladde soep. Voeg nu een theelepel appelciderazijn toe en let goed op. Dit is het toverbal effect. Mocht je de kleur nog niet naar wens vinden kun je nog een beetje azijn toe voegen. Hiervan word je soep dus paarser (maar ook zuurder), doe dit dus maximaal met een halve theelepel en proef tussentijds of je de soep nog lekker vindt. Voeg tot slot nog 1 theelepel, rozemarijn, tijm en oregano toe en peper en zout naar smaak. 

 

Plating

Mocht je de soep willen opmaken zoals op de foto dan volgt hier de uitleg. Vul een kom met de soep. Leg vervolgens aan de rand van de soep één schijfje amandelschaafsel en plaats hierop het viooltje. Dit voorkomt dat je bloemetje gaat zinken. Plaats daarna een bloemkool ‘kruimel’ en herhaal dit langs de rand van je kom. Hopelijk valt jouw geroosterde paarse bloemkool soep net zo in de smaak als bij ons! 

Deze fantastische soep gemaakt? Super leuk als je het eindresultaat met ons deelt! Deel jouw creatie op Instagram en tag ons @kookaholic_

Ook lekker!

Wie zijn wij?

Wij blijven graag verbazen!

Wij vinden het super leuk om te koken en lekker te eten. Waarbij lekker van healthy/weinig calorieën tot extreem ongezond kan gaan en alles daar tussen in!

Maybritt & Bas

Onze Favorieten
Sfeer impressies

Tips & Tricks voor een mooie tafel

Fancy recepten