Frisse couscous salade met zalm
Dit is een perfect gerechtje voor een mooie zomerdag. De frisse smaken met de zalm zijn een heerlijke combi voor een snelle en toch verrassende avondmaaltijd. Het bereiden van de zalm kan soms lastig zijn, in dit recept vertellen wij hoe wij de zalm maken en waar je op moet letten. Het is bijvoorbeeld erg afhankelijk van de grote van de vis. Het gaat daarom ook niet op tijd maar juist om goed te kijken.
Voor het beste resultaat raden wij iedereen uiteraard aan om de zalm bij een visboer te kopen, mocht dit niet mogelijk zijn kan je deze natuurlijk ook in de supermarkt halen. De zalm moet wel nog huid hebben omdat we hem op de huid bakken.
Eventueel zou je de zalm ook op de barbecue kunnen klaarmaken. Als je dit wilt doen raden wij aan de couscous van tevoren te maken want deze is ook koud erg lekker. De zalm kun je vervolgens op de barbecue in zilverfolie o.i.d. bereiden (misschien zelfs met een scheutje wijn maar dat laten we aan jou over!). Wij weten zeker dat iedereen blij verrast zal zijn met deze combinatie en zijn dan ook erg benieuwd wat jullie ervan vinden.
Wijn tip: Zalm is al een wat vettige vis en doordat je hem in boter bakt kan je het beste kiezen voor een volle witte wijn, denk bijvoorbeeld aan een goede Chardonnay.
Ga jij voor deze Couscous met zalm? Super leuk! Dat moedigen wij natuurlijk alleen maar aan. Wij vinden het nog leuker om jouw versie ook te kunnen bewonderen. Deel jouw creatie op Instagram en tag ons @kookaholic_
Soort: Skinny body, Daily dinner
Level: Koken, braden, pocheren? Ik kan best iets creëren
Bereidingstijd: 20 minuten
Benodigdheden: Hoge pan met deksel, koekenpan
Ingrediënten voor 2 personen:
Vis
- 2 zalmfilets met huid
- Boter voor het bakken
- Citroensap van een halve citroen
- 1 tl Ras el Hanout
- Klein beetje dille (ter garnering)
- Peper & zout
Salade
- Handje veldsla
- 1 bosui
- Olijfolie
- 125gr couscous
- ½ ui (gesnipperd)
- 1 teen knoflook
- 150ml groentebouillon
- Citroensap van halve citroen (dus 1 citroen voor het hele gerecht)
- 20gr geschaafde amandel
Mise-en-Place
Snipper de halve ui fijn, snijd de bosui in kleine ringetjes en hak de knoflook fijn.
Maak de groentebouillon volgens de bereidingswijze op de verpakking.
Let’s Continue
Verhit de olie in een hoge pan en bak hierin de ui voor ongeveer 5 minuten op laag vuur, voeg tijdens de laatste minuut de knoflook toe. Daarna giet je de bouillon erbij samen met de couscous en roer dit goed door. Haal de pan van het vuur en laat met de deksel erop ongeveer 5-6 minuutjes staan tot al het vocht is opgenomen door de couscous. Als de couscous nog aan elkaar kleeft kun je dit met een vork lostrekken.
Daarna roer je het amandelschaafsel, bosui en veldsla (alleen als je direct gaat serveren, anders kan je de couscous beter iets af laten koelen) er doorheen. Knijp een halve citroen aan sap uit en roer nog een keer goed door. Nu kan je de couscous apart zetten.
De vis wrijf je in met een klein beetje zout, peper en ras el hanout. Vervolgens verhit je de boter in een pan en als de pan heet is leg je de zalm op de huid in de pan.
Nu is het heel belangrijk dat je de pan/vis niet beweegt, geloof ons, de vis gaat loslaten. Zalm is lastig om te bereiden en je moet goed kijken, de vis wordt langzaam licht roze aan de zijkanten en zo kun je zien of hij gaar is. Zodra de zalm licht roze is tot de helft van de moot draai je hem heel even om voor 1-2 minuten en dan is hij klaar en kan je er wat dille overheen sprenkelen (gewoon van de takjes afplukken).
Verdeel nu de couscous over 2 borden en leg op elk bord een stuk zalm, knijp de overige helft van de citroen uit over de zalm en eet smakelijk!