Donkere chocolademousse met witte chocolade panna cotta met kardemom en gezouten karamel

donkere chocolademousse met witte chocolade panna cotta met kardemom en gezouten karamel

Donkere chocolademousse met witte chocolade panna cotta met kardemom en gezouten karamel

Dit dessert is de chocoladehemel op een bordje. De combinatie van luchtige chocolade, zeezout en harde crunchy karamel en de witte chocolade panna cotta is volgens ons één van de beste desserts! Zeker als je deze ook serveert met een espresso martini, maar laat je door ons vooral niet tegenhouden zelf een bijpassend drankje te kiezen. Wij delen graag onze manier van het creëren van dit dessert. Snel, makkelijker en vooral superlekker. 

Ga jij voor dit hemelse dessert? Super leuk! Dat moedigen wij natuurlijk alleen maar aan. Wij vinden het nog leuker om jouw versie ook te kunnen bewonderen. Deel jouw creatie op Instagram en tag ons @kookaholic_

 

Soort: Fancy  

Level: Michelin heeft mij nog niet gevonden

Bereidingstijd: Lang, (bereidingstijd 1,5 uur wachttijd 4 uur)

Extra’s: (siliconen) vorm voor de panna cotta (je kunt de panna cotta ook in een glas maken), bakkwast

Ingrediënten (voor 4 personen)

Panna Cotta

  • 300 ml slagroom
  • 175 ml melk
  • 4 blaadjes gelatine
  • 80 gr witte chocola
  • 2 gekneusde kardemompeulen

 

Chocolademousse

  • 150gr pure chocolade
  • 2 eiwitten
  • 150 ml slagroom
  • 50 gr kristalsuiker

 

Harde karamel zeezout

  • 100gr fijne kristalsuiker
  • Water (ongeveer 4-5 eetlepels)
  • Zeezout

 

Mise-en-place

Begin met de panna cotta. Breng de melk, room en de kardemom aan de kook.

Ondertussen laat je de gelatine in een kommetje lauw water slap worden.

Snijd de witte chocolade in kleine stukjes

Als het gekookt heeft haal je middels een zeef de kardemom eruit en laat je de room en melk in het pannetje zitten en roer je hier de gelatine doorheen tot die volledig is opgelost.

Als laatste voeg je de chocolade toe en blijf je roeren tot er geen klontjes meer zijn, eventueel kan je het pannetje nog even op een laag vuurtje zetten maar laat het geheel niet meer koken!

Vervolgens kan je de panna cotta in een cupcake vorm gieten (liefst van siliconen!) of als je het in een glas wilt serveren kan je het daarin doen en wegzetten in de koelkast tot het hard is geworden. Dit kan zeker een paar (3 a 4) uur duren dus begin op tijd.

 

Let’s continue

Nu de harde karamel, let op want hier moet je echt bij blijven staan!

Leg een stuk bakpapier (dubbelgevouwen) op het aanrecht, of in ieder geval iets wat tegen hitte kan.

Pak een klein bekertje water met een kwast en zet deze vlak bij je. Vervolgens pak je een steelpan en hier doe je de suiker in samen met 4-5 lepels kraanwater en dit zet je op het vuur. De suiker zal langzaam smelten tot een vloeibare soort stroop, als de stroop een lichtbruine kleur krijgt is de karamel klaar. Als hij te lang doorgaat verbrand de suiker en is de karamel bitter.

Als de karamel klaar is giet je alles op het bakpapier en smeer je dit uit met de achterkant van een lepel. Nog voordat de karamel hard is doe je het versgemalen zeezout over de karamel zodat deze er goed in gaat zitten. Alles kan je nu apart zetten en wachten tot het is uitgehard (duurt ongeveer 10 minuutjes).

 

Voor de chocolademousse pak je 2 kommen. In 1 kom klop je de slagroom tot een luchtige massa. In de andere kom klop je de eiwitten tot een luchtige massa en voeg je beetje bij beetje de suiker toe. De chocolade moet je smelten door een pan water op het vuur te zetten en deze te koken, op de pan zet je een kleine kom (die de pan afdekt) en hier doe je de chocolade in tot het gesmolten is (au bain marie. Vervolgens spatel je beetje bij beetje de chocolade door de slagroom. Als alles goed gemengd is spatel je het eiwit mengsel door de slagroom en klaar is de super luchtige chocolademousse! 

 

Plating

Haal de panna cotta uit de vorm en leg deze op het bord, hierop plaats je een paar ‘’scherven’’ van de harde karamel. Aan de zijkanten kan je een canelletje draaien van de chocolademousse of zoals ons allemaal kleine dotjes maken uit een spuitzak. Ook op de chocolademousse kun je nog een paar scherven gezouten karamel plaatsen. Eet Smakelijk!

 

Deze donkere chocolademousse met witte chocolade panna cotta met kardemom en gezouten karamel gemaakt? Super leuk als je het eindresultaat met ons deelt! Deel jouw creatie op Instagram en tag ons @kookaholic_

Ook lekker!

Wie zijn wij?

Wij blijven graag verbazen!

Wij vinden het super leuk om te koken en lekker te eten. Waarbij lekker van healthy/weinig calorieën tot extreem ongezond kan gaan en alles daar tussen in!

Maybritt & Bas

Onze Favorieten
Sfeer impressies

Tips & Tricks voor een mooie tafel

Fancy recepten