Bolognese saus
Wij zijn dol op pasta’s en variëren daarin van ‘de in 10 minuten op tafel’ variant tot dit soort versies waarbij je saus 3 uur staat te pruttelen en je hele huis vult met heerlijke geuren. Bolognese vinden wij echt een ondergeschoven kindje in het pasta assortiment. Waarschijnlijk omdat het in ieder restaurant op de kaart staat als een soort ‘go to’ gerecht is. Maar als je voor een meer klassieke variant gaat zoals deze dan herontdek je hoe lekker bolognese saus eigenlijk kan zijn.
Wij gebruiken verse pappardelle bij de heerlijke saus en toppen het geheel af met een beetje Parmezaanse kaas. Ben je wat praktischer ingesteld en hou je niet van dat gedraai met je vork en lepel om je pasta in je mond te krijgen, kies dan voor een praktischere variant zoals penne (wij zeggen er wel bij dat de pappardelle en bolognese een hele fijne combi zijn..).
Ga jij voor deze bolognese saus? Super leuk! Dat moedigen wij natuurlijk alleen maar aan. Wij vinden het nog leuker om jouw versie ook te kunnen bewonderen. Deel jouw creatie op Instagram en tag ons @kookaholic_
Soort: Comfort
Level: Koken, braden, pocheren? Ik kan best iets creëren
Bereidingstijd: 30 minuten + 3 uur wachttijd
Extra’s: Gietijzeren pan (of soeppan)
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 1 ui
- 2 stengels bleekselderij
- 100 gr winterpeen
- 1 teen knoflook
- 100 ml kippenbouillon
- roomboter (om in te bakken)
- 2 el truffelolie (kan ook met olijfolie)
- 100 gr bacon reepjes
- 300 gr half om half gehakt
- 75 ml witte wijn
- 1 tl tomatenpuree
- 400 gr tomaten gepeld (blik)
- 2 laurierblaadjes
- 75 ml volle melk
- 500 gram Pappardelle (of een pasta naar keuze)
- Optioneel: Parmezaanse kaas ter garnering
Mise-en-place
Pak een mooie gietijzeren pan of anders een soeppan.
Begin met het snipperen van de ui, het fijnsnijden van de knoflook, wortel en bleekselderij.
Maak de bouillon en meng de tomatenpuree hier alvast doorheen.
Meet de wijn alvast af en zet deze apart samen met de afgemeten melk.
Let’s continue
Verhit in je pan een beetje roomboter samen met 2 el truffelolie. De olie zorgt ervoor dat je boter niet verbrand. Als de boter is gesmolten voeg je hier je ui, knoflook, selderij en wortel aan toe en in 10 minuten bak je deze glazig. Vervolgens voeg je je bacon (of spek) reepjes toe en bak je deze nog een paar minuutjes mee en als laatste doe je hier het gehakt met wat peper en zout bij en op hoog vuur rul je deze bruin.
Nu komt je voorbereiding van pas! voeg eerst de witte wijn toe en laat deze volledig verdampen. Daarna voeg je het mixje met bouillon en tomatenpuree toe en roer je deze goed door je mengsel heen. Nu leeg je je melk en gepelde tomaten blikje in de pan en gooi je hier 2 laurierblaadjes bij (vergeet deze niet uit de pan te halen als het klaar is!). Even goed roeren, dan de deksel op de pan en 2,5 tot 3 uur lekker laten pruttelen op een laag vuurtje. Vergeet niet af en toe even te roeren.
In de laatste 10 minuten kook je je gewenste pasta zoals aangegeven op de verpakking. Proef de saus nog even of het wat peper en zout nodig heeft en dan ben je klaar om te serveren! Eet Smakelijk!
Deze bolognese saus gemaakt? Super leuk als je het eindresultaat met ons deelt! Deel jouw creatie op Instagram en tag ons @kookaholic_