Biefstukpuntjes met teriyakisaus en kokosrijst
Dit zouden wij iedere week kunnen eten. Een lekker makkelijk gerechtje voor doordeweeks. De rijst, gekookt in kokosmelk, geeft het een lekkere romige zoete smaak. Voor de kleine medemens (lees: kinderen) is de rijst ook erg geschikt denk ik. Gebruik echt de Pandanrijst, deze rijst neemt de kokosmelk goed op. De atjar hebben we als optioneel erbij gezet, maar is wel echt heel lekker bij dit gerecht. De teriyakisaus kun je heel gemakkelijk zelf maken en is binnen 10 minuutjes gefixed, maar dat hoeft niet natuurlijk.
Soort: Daily dinner
Level: Koken, braden, pocheren? Ik kan best iets creëren
Bereidingstijd: 30 minuten
Ingrediënten (voor 2 personen):
- 300 gram biefstukpuntjes of reepjes
- 150 gram sugarsnaps
- 150 gram pandanrijst
- 200 ml kokosmelk
- 3 el teriyakisaus
- Olijfolie
Als je de teriyakisaus zelf wilt maken:
- 2 el sojasaus
- 2 tl bruine suiker
- 2 tl honing
- ¼ knoflookpoeder
- ¼ tl gemalen gember poeder
- 1 tl maizena
- 2 eetlepels water
Optioneel:
Mise-en-place:
Voor de teriyaki saus: Meng twee theelepels water met de maïzena in een beker en roer tot de maïzena is opgelost. Voeg de overige ingrediënten voor de saus toe in een steelpannetje en verwarm op middelhoog vuur ongeveer 1 minuutje. Voeg vervolgens het water-maïzena mengsel toe en laat goed mengen. Kook de saus tot deze stroperig dik is. Dit duurt ongeveer 6 minuutjes.
Let’s continue:
Vul een pan met 200 ml water, 200 ml kokosmelk en de rijst en zet op hoog vuur. Terwijl je de rijst verwarmd en deze langzaam begint te borrel blijf je roeren. Als je je pan in leven wilt houden blijf je echt roeren! Zet het vuur middelhoog en, we kunnen het niet vaak genoeg zeggen, blijf dus roeren. Na een minuut of tien zet je een wok op het vuur en verwarm je een eetlepel olijfolie. Als de wok heet is voeg je de biefstukreepjes toe.
Nu mag je multitasken: Hou de pan met rijst in de gaten en wok de biefstukreepjes rondom gaar. Als de reepjes bijna gaar zijn meng je de teriyaki saus erdoor en voeg je de sugarsnaps toe. Wok nog 3 minuutjes op middelhoog vuur en dan is je rijst met biefstukpuntjes en sugarsnaps klaar. De rijst hoef je (als het goed is) niet af te gieten en heeft alle kokosmelk opgenomen.
Eetsmakelijk!