Bananenbrood met een touch
Bananenbrood is bij de gemiddelde Nederlander inmiddels wel bekend. Een ‘gezonde(re)’ cake met banaan. Voor onze variant heb ik ‘m gecombineerd met één van onze favoriete kruidencombinaties: koek en speculaaskruiden. Dit geeft een heerlijke geur tijdens het bakken en een lekker winterse smaak. Wij houden hem graag semi gezond en voegen dus geen boter of suiker e.d. toe. Wil je de cake nog wat extra’s geven? Serveer hem dan met een lik kwark. Nog geen cakeblik, wij gebruiken deze!
Soort: Skinny body
Level: Ik kan een ei bakken
Bereidingstijd: 10 minuten + 45 minuten oventijd
Benodigdheden: Oven, blender/keukenmachine, cakeblik, bakpapier
Ingrediënten:
- 50 gram havermout
- 3 bananen (liefst bananen die ongeveer je fruitschaal uitlopen)
- 6 dadels zonder pit
- 3 tl bakpoeder
- 100 gram speltmeel
- 30 gram krenten
- 2 tl koek en speculaaskruiden
- 1 mespuntje zout
- Optioneel: Amandelschaafsel ter garnering
Mise-en-place:
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Maal de havermout tot meel in de blender of keukenmachine en zet apart.
- Leg de dadels even in warm water.
- Vul het cakeblik met bakpapier
Let’s continue:
- Plaats de bananen en dadels in de blender of keukenmachine en meng tot een geheel.
- Zeef het speltmeel, havermeel en bakpoeder en voeg dit al roerend toe aan het bananenmengsel.
- Voeg de koek en speculaaskruiden, de krenten en het zout toe en roer door.
- Giet het mengsel in de cakevorm en verdeel het amandelschaafsel over de bovenzijde.
- Plaats de cake in de oven.
- Prik vanaf een minuut of 40 met een satéprikker in de cake en kijk of deze er droog uitkomt. Als dat zo is, is je cake klaar. Geniet ervan!