Adult only moscovische tulband met rum rozijnen
Ondanks dat wij niet zo’n fan zijn van het bakken van baksels maken wij voor deze tulband graag een uitzondering en duiken wij toch de keuken in. De rum rozijnen geven een lekkere smaak aan de tulband zonder te overheersen. Het lekkerste is om de rozijnen een nacht in de rum te laten liggen zodat deze goed kan worden opgenomen. Mocht je de tulband zonder de rum willen maken, laat de rozijnen dan voor je gaat beginnen even 10 minuutjes in water wellen.
Wij hebben onze tulband in een mini vormpje gemaakt. Zo kun je voor iedereen een eigen tulbandje bakken. Maar het kan natuurlijk ook in één grote vorm. Het eitjes splitsen is even een dingetje. Mocht je bang zijn dat je dit niet lukt dan kun je eiwit vaak ook in de supermarkt kopen. Het eigeel overhouden bij het splitsen gaat meestal een stuk beter.
Omdat wij niet heel erg sugar minded zijn gebruiken wij geen topping op deze tulband. Ben jij wel een liever hebber van ‘zoet, zoeter, zoetst’? Dan kun je 75 gram poedersuiker met 2 eetlepels melk mengen en dit nog over de bovenzijde van de tulband verdelen. Je kunt er ook nog voor kiezen om alleen een beetje poedersuiker over de bovenzijde van de tulband te verdelen ter garnering. Dit ziet er ook gezellig uit maar maakt je tulband niet veel zoeter.
Ga jij je aan deze tulband wagen? Dan vinden wij het natuurlijk super leuk om jouw versie te zien! Deel jouw creatie op Instagram en tag ons @kookaholic_
Soort: Comfort (Don’t count the calories)
Level: Koken, braden, pocheren? Ik kan best iets creëren
Bereidingstijd: 30 minuten (+ 25 minuten bakken, 12 uur wachten)
Extra’s: Mini tulbandvorm, mixer, zeef
Ingrediënten (voor een tulbandvorm van 22 cm of voor 6 mini tulbandjes)
- 100 gram boter (+ om in te vetten)
- 100 gram bloem (+ om in te vetten)
- 130 gram rozijnen
- 100 ml rum
- 5 eieren (4 eigeel, 3 eiwit)
- 100 gram kristalsuiker
- zout
- 25 gram maïzena
- Rasp van halve citroen
Mise-en-place
Leg de rozijnen in een bakje met de rum en laat dit het liefst een nacht staan.
Let’s continue
Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat de rozijnen uitlekken in een zeef. Vet daarna je tulbandvorm in met de boter en een beetje bloem.
Snijd de boter in hele kleine stukjes (1 cm zou top zijn, nog kleiner nog beter). Pak een kom en zeef hierboven de bloem, de maïzena en een snufje zout. Meng met de stukjes boter. Dit kan gewoon door met je handen door het mengsel heen te gaan. Zet de kom daarna in de koelkast (het klopt dat je nog mini boter stukjes hebt).
Splits de eieren zodat je 4 eidooiers en 3 keer eigeel hebt. Meng de eidooiers met de suiker en het rasp van een halve citroen. Dit kun je doorroeren met een garde. Klop daarna het eiwit met een mixer op tot je een zeer luchtige massa hebt. Als je de kom ondersteboven kan houden en het eiwit erin blijft zitten is het stevig genoeg.
Voeg daarna een eetlepel van het eigeel mengsel toe aan het eiwit en spatel door. Voeg daarna de rest van het eigeel toe en spatel door elkaar. Vervolgens nog een eetlepel van het boter bloem mengsel en spatel dit ook weer door en voeg daarna de rest toe. Als laatste voeg je de rozijntjes toe en spatel je alles nog even kort door elkaar.
Voeg het beslag toe in de tulbandvorm. Houd ongeveer 10 procent ruimte over zodat je tulband nog een beetje kan rijzen. Zet de tulband in de oven en bak in ongeveer 20 minuutjes gaar (tip: open het eerste kwartier de oven niet). Check na 20 minuten met een satéprikker of je tulband gaar is. Als de satéprikker schoon uit de vorm komt is je tulband klaar.
Haal je tulband uit de oven en keer om op een bord en laat afkoelen. Geniet van jouw overheerlijke adult only moscovische tulband met rum rozijnen.